
Summary of the provisions of the Ecclesiastical Offices (Terms of Service) 
Legislation 

 

1. The Ecclesiastical Offices (Terms of Service) Measure and Regulations came 
into effect at the end of January 2011. They conferred a new form of tenure 
(common tenure) on clergy and on canonically licensed lay workers in receipt 
of stipend and/or housing.  
 

• On that date, all assistant curates, priests in charge, team vicars and 
residentiary canons in fixed term appointments transferred automatically 
onto common tenure, as did the Archbishops of Canterbury and York.  

• Clergy with the freehold (including incumbents, team rectors, deans, 
archdeacons, and residentiary canons not on fixed term appointments) 
were asked if they wished to transfer onto common tenure. They remain 
on their existing terms, unless and until they agree to move onto common 
tenure (which they may do at any time) or leave their current post. 

• Team rectors already in post on 31 January 2011, who hold freehold office 
for a limited term of years, will cease to hold office on the expiry of the 
current term. However, if they opt into common tenure at any time before 
the expiry of the term, the office will be converted to a common tenure 
one, and they will continue to hold it when the term expires without the 
need to be re-appointed.    

• All new appointments to ecclesiastical offices after that date are on 
common tenure1 

 
2. The attached annex compares the terms under which an incumbent and a 

priest in charge holds office under common tenure, with those of an 
incumbent who has not opted to move onto common tenure.   

 
3. Under common tenure, appointments are generally held until retirement age. 

Regulation 29 sets out the only circumstances in which posts may be held 
under common tenure for a fixed term. These are when a post is:   

o designated as covering another office holder’s absence from work 
o held by an office holder over 702 

                                                 
1
There is one exception. Under the Ecclesiastical Offices (Terms of Service) (Consequential and 

Transitional Provisions) Order 2010, the holder of a freehold ecclesiastical office appointed after 31 

January 2011 by virtue of a pastoral scheme or order to a new office, which, but for the terms of service 

Measure, would have been a freehold office, shall not be subject to common tenure, unless he or she gives 

his or her consent.  
2
  Section 3 (10) of the Ecclesiastical Offices (Terms of Service) Measure 2009 applies the retirement 

provisions in  s. 1 of the Ecclesiastical Offices (Age Limit) Measure 1975 to  all holders of ecclesiastical 

offices subject to common tenure. The effect of this is that (subject to the limited provision in the 1975 
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o designated as a training post  
o designated as subject to sponsorship funding 
o designated as a probationary office 
o designated as held in connection or conjunction with another office 

or employment 
o created by bishop’s mission order under the Dioceses, Pastoral and 

Mission Measure 
o held by someone with limited leave to remain in the UK 
o designated as a locally supported ministry3  
 

 
4. Where it is appropriate to suspend the right of presentation to the benefice, it 

continues to be possible to appoint priests in charge. However, there is now 
an alternative to suspension.  Under Regulation 30, when the Mission and 
Pastoral Committee has invited the views of interested parties on proposals 
for a draft pastoral scheme, it is now possible to designate a post as held 
subject to potential pastoral reorganisation. Clergy holding office under 
regulation 30 are appointed as incumbent, and the right of presentation to the 
benefice is not suspended. If the post comes to an end within 5 years, the 
incumbent has a right to compensation (unless he or she finds or declines 
another suitable post) limited to one year’s loss of service. If the office does 
not come to an end within 5 years, the bishop will be required to inform the 
office holder that the post is now held until retirement age under common 
tenure.  
 

5. All incumbents appointed under common tenure (whether under regulation 30 
or not) will continue, as they do now, to have formal legal ownership of the 
parsonage house by virtue of holding the benefice as corporation sole. In the 
case of other office holders on common tenure, the housing will be provided 
by a relevant housing provider (usually the diocesan parsonages board). 

 
 
New rights conferred on clergy in the form of Common Tenure 
 
6. The legislation has conferred new rights on clergy and other ecclesiastical 

officers, including the following: 
- a right to be provided with a written statement of particulars4 setting out 

various matters including: 

                                                                                                                                                 
Measure for short-term extension in certain cases) an office may only be held by an office holder over 70 if 

it is a licensed office and is granted for a fixed or limited term, as provided for under regulation 29(1) (b) of 

the Ecclesiastical Offices (Terms of Service) Regulations 2009,.  

3 This option is only available for posts held by assistant curates not in sole or principal charge of the 

parish in which they serve, where the PCC has entered into a legally binding agreement with the DBF to 

meet all the costs, including stipend, expenses, pension and housing; and the office holder, bishop and PCC 

have all given their consent in writing. 
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� the title of the office to which they have been appointed; 
� the date on which the appointment took place 
� their entitlement to stipend, fees (if any) and reimbursement of 

expenses 
� whether the appointment is part time, and, if so, the amount of 

the stipend and hours of work 
� any terms and conditions relating to rest periods and public 

holidays,  for example, specifying a maximum number of 
Sundays on which leave may be taken, or specifying dates on 
which rest periods or annual leave may not be taken (such as 
principal feasts of the Church of England, Ash Wednesday, 
Good Friday and the parish patronal festival)  

� provision for sick pay 
� pension provision 
� details of their housing provision including the address of the 

house where they are required to live,  the relevant housing 
provider (for office holders other than incumbents) and the 
terms of occupation 

� the person or body to whom the housing belongs (in the case of 
incumbents, this will be the benefice); 

� the length of notice required to give in order to terminate the 
appointment; and 

� the body to be treated as the respondent in any proceedings 
brought before an employment tribunal; 

- access to a grievance procedure; 
- the right to an itemised statement of stipend;  
- the right, if working full time, to receive a stipend of not less than the 

national minimum stipend 
- an uninterrupted rest period of not less than 24 hours in any period of 

seven days 
- 36 days’ annual leave where the post is full-time, or such greater amount 

as may be specified in the statement of particulars; 
- maternity, paternity, parental and adoption leave, in accordance with 

directions given by the Archbishops’ Council as Central Stipends 
Authority; 

- the right to request time off or adjustments to the duties of the office to 
care for dependants in accordance with directions given by the 
Archbishops’ Council as Central Stipends Authority; 

- rights of appeal to an employment tribunal if removed from office on 
grounds of capability; 

- a right to spend time on public duties other than the duties of the office, 
with the matter being determined by the (Arch)bishop if there is any 
dispute. 

 

                                                                                                                                                 
4
 The Statement of Particulars may refer the office holder to some other reasonably accessible document for 

further details. 
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8. In addition, the legislation confers the following rights on licensed office 
holders (that is, clergy and licensed lay workers other than incumbents) 
including bishops, archdeacons, cathedral clergy, team vicars, priests in 
charge and assistant curates) where they hold a full-time stipendiary post or 
in other cases where accommodation is provided: 

 
- the right to accommodation ‘reasonably suitable for the purpose’ ; 
- the right to object to regulated transactions (i.e. the disposal, 

improvement, demolition or reduction of their house of residence) (with the 
Church Commissioners needing the consent of the Archbishops’ Council 
when the diocesan bishop as occupant makes an objection); 

- the right to have the house of residence kept in good repair by the housing 
provider5  

- access to arbitration where there is a dispute about the performance of the 
respective obligations of the housing provider and the office holder which 
cannot be resolved by the grievance procedures. 

 
Obligations conferred on clergy, bishops and other ecclesiastical office 
holders, by means of the legislation 

9. The legislation requires all ecclesiastical office holders, including incumbents 
and diocesan bishops, to:- 

- participate and co-operate in ministerial development review (MDR)  at 
least once every two years; 

- participate in arrangements approved by the diocesan bishop or 
archbishop for their continuing ministerial education (CME); 

- inform the person nominated by the bishop when unable to perform the 
duties of office through sickness; 

- undergo a medical examination where the bishop or archbishop has 
reasonable grounds for concern about the office holder’s physical or 
mental health; 

- be subject to a capability procedure. 

10.   In addition the legislation requires licensed office holders (that is, those who 
are not incumbents) where a house of residence is provided for them:  

- to provide access to the house of residence to the housing provider on 
notice for inspection or carrying out of repairs; 

- to notify the housing provider of works of repair that are required; 
- not to make any repairs, alterations or additions to the house of residence 

without the consent of the housing provider; 
- not to use the property except as a private residence for the office holder 

and his or her household and for such other purposes as may be agreed 

                                                 
5
 The housing provider for archdeacons, team vicars and suffragan bishops will be the parsonages board. 

For archbishops and diocesan bishops it will be the Church Commissioners; for cathedral clergy it will be 

the chapter of the cathedral. Incumbents will continue to have formal legal ownership of their house by 

virtue of their occupation of the corporation sole. 
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by the housing provider, which agreement shall not be unreasonably 
withheld. 

 
 
Additional provisions for diocesan bishops  

11. The legislation requires diocesan bishops to:  

- nominate an officer of the diocese with responsibility for 
(i) providing statements of particulars to clergy licensed by the 
bishop   
(ii) receiving reports of absence of one day or longer where the 
office holder is unable to carry out the duties of the office 
(iii) reporting the absence to the Church Commissioners, who need 
it for payment of statutory sick pay; 

- make and keep under review an MDR scheme containing arrangements 
for a person nominated by the bishop to conduct a review with each office 
holder in the diocese at least once every two years; 

- have regard to guidance issued by the Archbishops’ Council when 
carrying out MDR;  

- ensure that a written record of the outcome of MDR is kept and to have it 
signed by the office holder and the reviewer; 

- use reasonable endeavours to ensure that office holders in the diocese 
are afforded opportunities to participate in CME that is appropriate for their 
ministerial development; 

- make appropriate arrangements to ensure that office holders in training 
posts are provided with suitable training and are afforded time off work as 
is necessary to complete it; 

- have regard to the Archbishops’ Council’s code of practice concerning the 
capability and grievance  procedures; 

- appoint senior officers (normally archdeacons) to operate the capability 
procedure on their behalf 

- address grievances referred to them by the archdeacon. 

12. The legislation confers the following powers on diocesan bishops:-  

- to instigate a capability procedure where the bishop considers that an 
office holder’s performance affords grounds for concern;  

- to determine any dispute over public duties carried out by an office holder 
who is not a diocesan bishop; 

- to direct that an office holder shall undergo a medical examination where 
the bishop  has reasonable grounds for concern about the physical or 
mental health of the office holder; 

- to make fixed term appointments in certain limited circumstances (see 
paragraph 3 above); 

- to designate posts as subject to potential pastoral reorganisation under 
Regulation 30 (i) if the Mission and Pastoral Committee has invited the 
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views of interested parties on proposals for a draft pastoral scheme (see 
paragraph 4 above. 

13 The law affecting patronage and the appointments procedure remains 
unchanged. The Clergy Discipline Measure 2003 and Canons continue to apply 
to all clergy whether on Common Tenure or not.   

 
 
 January 2014 
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Comparison of Freehold with Common Tenure 
 

 
Incumbents on 
freehold 

Incumbents on 
Common Tenure  

Priests in charge (all on 
common tenure) 

The Canons  Apply  Apply Apply 

Continuing  
Ministerial  
Education 

No legal 
requirement to 
participate 

Bishop has a duty to 
ensure opportunities are 
afforded to participate in 
appropriate education or 
training. 
Office holders  are 
required to participate 
under Clergy Terms of 
Service Regulations 
where it is required by 
the Bishop following 
MDR 

Bishop has a duty to 
ensure opportunities are 
afforded to participate in 
appropriate education or 
training. 
Office holders are required 
to participate under Clergy 
Terms of Service 
Regulations where it is 
required by the Bishop 
following MDR 

Grievance 
Procedure 

 No legal 
entitlement to 
make use of 
grievance 
procedure 

Legal entitlement to seek 
redress for grievances 
under procedure  set out 
in code of practice 

Legal entitlement to seek 
redress for grievances 
under procedure set out in 
code of practice 

Ministerial  
Development 
Review (MDR) 

No legal 
requirement to 
participate  

Bishop has a duty to set 
up and keep under 
review a scheme for 
MDR. 
Office holders are 
required to participate in 
MDR under Terms of 
Service Regulations 

Bishop has a duty to set 
up and keep under review 
a scheme for MDR.  
Office holders are required 
to participate in MDR 
under Terms of Service 
Regulations 

Capability 
Procedure  

Does not apply  Applies Applies 

Clergy 
Discipline  
Measure  
 
 

Applies  Applies  Applies 

Compensation 
for loss of office 

Schedule 4 of 
the Pastoral 
Measure 

Schedule 4 of the 
Pastoral Measure 

Schedule 4 but for a 
maximum of one year 

Sale of 
parsonage 
house 

An absolute 
veto over the 
sale of the 
parsonage 
house 

An absolute veto over 
the sale of the 
parsonage house 

A right of objection to the 
Church Commissioners in 
the event of a proposed 
sale. 
DPB would need to 
convince the 
Commissioners that the 
sale was appropriate, as 
their consent is required. 
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Incumbents on 
freehold 

Incumbents on 
Common Tenure  

Priests in charge (all on 
common tenure) 

Parsonage 
house  

Legal title 
vested in 
incumbent as 
corporation sole 

Legal title vested in  
incumbent as corporation 
sole 

Legal title vested in 
corporation sole, not the 
priest in charge  

Right to a 
minimum 
stipend 

No  
 
 

Yes Yes 

Right to 
specified time 
off 

Not stated  A minimum of 36 days’ 
annual leave and one 
day off per week 

A minimum of 36 days’ 
annual leave and one day 
off per week 

Unfair dismissal No right of 
appeal 

Right to appeal to 
Employment Tribunal if 
removed from office 
following capability 
procedure 

Right to appeal to 
Employment Tribunal if 
removed from office  
following capability 
procedure 
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